YEŞİL VE SİYAH ZEYTİN YAPIMI (Sıra Dışı Tarif)

YEŞİL ZEYTİN YAPIMI (Sıra Dışı Tarif) 27.11.2015 ve de siyah zeytin
Fermente edildiği için zeytin probiyotik kaynağı ve şifalı bir meyvedir.
Sizlerle, 6 yıldır denemeler yaparak formülleştirdiğim taş gibi hem de az tuzlu zeytin yapma tarifimi paylaşmak istedim.
Aldığınız zeytinleri çok iyi yıkayınız. Zeytinler kesinlikle cam kavanozlara kurulacak.5 lt lik kavanoz için 3.2 kg zeytin gerekli. 8 litrelik kavanoza 4.750 gr., eğer küçük taneli ise 5kg. zeytin gerekli. Kurulan zeytinler serin ve gölge yerde bekletilecektir. Zeytin kavanozlarının ağzı çok iyi kapatılacak.Hava alma riski olanlara 1 fincan zeytinyağı ilave edilecek.Vereceğim tarif 8 lt lik kavanoz içindir.Zeytinlerin olma süresi, çeşide ve bulunduğu ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
1-)Hemen yemek için: Zeytini kırma ya da dört tarafından çizmeniz gerekir. Temiz suyun içinde bekletiniz. Her gün suyunu değiştiriniz. Köpürme yaparsa günde iki kere bile suyu değiştirilmelidir. Tatlanma süresi, kırma yada çiziğin sayısına ve derinliğine ve çeşide göre değişir .Ortalama 8-12 gün sürer.
Suyunu her gün değiştirmezseniz kararma veya yumaşama yapabilir.Zeytin tatlanmaya yakın son kez suyunu değiştiriniz ve içerisine 1.5 çay bardağı kaya tuzunu erimiş durumda kavanoza dökünüz.Ve ağzını artık sıkıca kapatınız.Haftalık tüketiminiz kadarını çıkarıp, yıkayıp süzerek zeytinyağı içerisinde servis yapınız. 
2- ) 4-5 ay sonra yemek için : Kırma ve çizme yapılmayacak. 7 gün suyu her gün iki kere değiştirilecek ve 7.gün içerisine su ile doldurup 1.5 çay bardağı kaya tuzu (önceden su ile eritip),1 fincan zeytinyağı konulacak. Zamanı gelince çıkarıp yıkamadan bile yiyebilirsiniz.
3-) 6 ay sonra yemek için hiçbir kırma ve çizme işlemi yapılmayacak. 5 gün boyunca suyu her gün iki kere değiştirilecek .En son temiz su ilavesi ile içerisine 1.5 çay bardağı kaya tuzu (önceden su ile eritip), 1 fincan zeytinyağı konulacak .Zamanı gelince çıkarıp yıkamadan yiyebilirsiniz.
4- ) 7-9 ay sonra yemek için: Kırma ve ya çizme işlemi yapılmayacak. Her gün olmak üzere iki kere suyu değiştirilecek,Üçüncü gün su ile doldurup, 1.5 çay bardağı kaya tuzu (önceden su ile eritip),1 fincan zeytinyağı ilave edilecek. Süre sonunda çıkarıp yıkamadan yiyebilirsiniz.
5-) 10-18 ay sonra yemek için: Zeytinler yıkandıktan sonra suyu değiştirilmeden ve de çizilmeden 1 çay bardağı kaya tuzu (önceden su ile eritip) ilave edilecek. 3.gün 1 fincan zeytinyağı ilave edilecek ve ağzı çok sıkı kapatılacak.10 ay sonra haftalık gereksinmenizi çıkarınız yıkayıp- durulayıp zeytinyağıyla hemen servis yapabilirsiniz.
Tatlanmış zeytini isterseniz süzgeçte suyunu süzerek, boş bir kavanoza doldurarak üzerine zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Böylece kavanoz açıldığı için zeytininiz bozulmayacaktır.Bu şekilde bir yıl daha saklayabilirsiniz.Tuz tadı da ideal olacaktır.Hemde servise hazır halde bekleyecektir.
Zeytini 6 ay sonra tatlanmayı planlayıp uyğuladıysanız.5.ayda kullanmaya karar verdiğinizde ,yeterince tatlanmamışsa tuzsus olarak hergün suyunu değiştirerek suda bekletiniz.2-4 kere yapacağınız bu işlem tatlanmasını sağlıyacaktır.Sonra suyunu süzüp zeytinyağının içerisinde en az 1 yıl daha saklıyabilirsiniz.
Ali Çerçel
SİYAH ZEYTİN YAPIMI
Hem çok kolay hemde az tuzlu
Minimum tuzla siyah zeytin yapılır mı? Yapılır.
Yine 8 lt lik cam kavanoz için ölçüleri veriyorum:
1-Kaliteli ,siyah iyice olgunlaşmış zeytini 4.750 kg. alırsın. Bir güzel yıkayıp ,süzüp kuruması için gölge bir yerde bekletirsin;
2-Boş kavanoza doldurursun. Tıka basa dolmalı; 
3-Kaya tuzu ( çekilmiş):1/5 çay bardağı, dolu kavanoza dökersin.(1 yemek kaşığı tepeleme) ;
4-Zeytinyağı: 1/2 çay bardağı onun üzerine dökünüz; (Çalkalama işini daha seyrek yapmak isteyenler 1 su bardağı zeytinyağı dökebilir.)
6-Şeker: 1 yemek kaşığı (fermantasyonu hızlandırır. İlk yiyeceğiniz kavanoza koyabilirsiniz.Diğerlerine ben koymuyorum.)
Sonra kavanoz kapanacak ve ilk 10 gün her gün çalkalanacak.3-5 saniye yeterli,önemli olan içerisindeki sıvıyla zeytinlerin yeniden ıslanması .Sonraki 10 gün, gün aşırı çalkalanacak.Zeytinlerin kendi suyuyla ıslanması sağlanacak. 
10. gün sonunda kavanozun havası bir kez açılıp kapanacak.( Çok sıkı kapanacak.) İlk 2 ay haftada 3 gün çalkalanacak. Sonraları haftada 1-2 kere , beşinci aydan sonra, ayda bir bile yeterli.
Çalkalama işlemi zor geliyorsa, fotografta gözüktüğü gibi olduğu yerde döndürerek ve de sarsarakta zeytinlerin kendi sıvısıyla ıslanma işlemini yapmış olursunuz.
3 ayda yemeye başlayabilirsiniz ama asıl beşinci aydan itibaren yenmeli.Üzerinden kızgın sıcaklar geçmesine rağmen bozulmadan gölge bir yerde durabilir.Zeytinin olgunlaşma süresi ,çeşide ve bulunduğu ortamın sıcaklığına bağlıdır.
Isıtması olmayan yerde bekletirseniz 6 ayda ancak tadlanır.Oda sıcaklığında bekletirseniz ve de daha sık çalkalarsanız 3 ayda tadlanmaya başlar.
Daha iyi bir yöntem zeytini süzüp kuruttuktan sonra, zeytinyağlı kavanoza boşaltılarak saklanması. Zeytinyağını, zeytinleri örtecek kadar doldurmalısınız. Bu şekilde ilave bir yıl daha dayanır.
Görmüş olduğunuz kavanozdaki zeytinlerin rengi yeşilimsi ya da beyazımsıdır.Acı suyu içerisinde beklerken rengi açılıyor.Kapağını açıp suyunu boşalttıktan sonra 30 dk bekletirseniz simsiyah ,bazıları koyu kahve olacaktır.
Her seferinde yıkama zahmetine girmemek için bir kerede hepsini yıkayıp (suda bekletmeye gerek yok) kurulayıp , ayrı bir kavanoza doldurunuz. Üzerine sızma zeytinyağı ilave edip, gölge bir yerde servise kadar bekletebilirsiniz.(zeytinyağı konduğu için ışıkta görmemeli)
.Ben yıkamadan süzerek zeytinyağlı kavanoza alıyorum. 
TAŞ DEVRİ AKILLI BESLENME (Grubunda beslenme ve hastalıklarla ilgili konuları bulabilirsiniz.)
Ali Çerçel

Yorumlar

  1. Böyle tarifleri yıllardır uyguluyorum lakin 2-3 kış boyunca artık https://zeytinana.com/siyah-zeytin buradan satın almaya başladım ve gayet güzel zeytinleri var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder