AKILLI TURŞU NEDİR ? NASIL YAPILIR?

AKILLI TURŞU NASIL YAPILIR
Sizlere probiyotik olarak en zengin, akıllı turşu yapımından bahsedeceğim. Neden akıllı turşu denildiğini kısaca anlatmak istiyorum. Bunun iki nedeni var:
A-Bu turşu yapımı sırasında yeni oluşan antikanserojen maddeler sayesinde vücudunuzdaki kanser hücresini imha etmeye çalışıyor olması .
( lahanın hücre dışında bulunan myrasinolat enzimi hücre içerisindeki boşlukta bulunan glukozinolatlarla birleşince, çok güçlü anti kanserojen olan izotiyosiyanatları oluşturur) ;
Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki tıklayınız:
B-Yapılış yönteminden ve kullanılan malzemelerden dolayı da bol probiyotik ve prebiyotik kaynağıdır. Oksijensiz ve ışıksız ortamda geliştiği için bağırsamıza en uygun probiyotik bakteriler içerir. Böylece bağırsak floramızı daha hızlı düzeltir. Düzelmemiş haliyle candidaların toksik salgıları beynimize kadar gidebilmektedir. Bu toksinler beyin kimyasını bozarak ruhsal durumumuzu olumsuz etkiler. Dolayısı ile daha mutsuz ve asabi olabiliriz. 
Her gün tüketeceğiniz akıllı turşu ile serotonin, bağırsaklarda daha çok üretilmesine ve bir takım vitaminlerin oluşmasına (Biyotin ve B ,K vit.vb.) yol açmaktadır. Böylece aile bireylerinin daha zinde ve mutlu olmasını sağlayacaktır.
Bağırsak geçirgenliğini de tedavi ederek bir takım otoimmün hastalıkları engelleyecektir.
İşte bunun için akıllı turşu diyoruz.
Aşağıdaki linkte probiyotik beslenmenin önemine bakabilirsiniz:
https://www.facebook.com/groups/1432253813659587/
MALZEMELER: 
- 2 adt. ,2 litrelik cam kavanoz
-1.1 kg beyaz turşuluk lahana
-500 gr. kırmızı lahana
-700 gr. havuç
-500 gr. Kırmızı Pancar
-2 kök kerevizin sapları ve 2 dal kereviz yapraklı sapı
-4 adt. iri diş sarımsak
-6 adt. defne yaprağı
-Silme 4 yemek kaşığı kaya tuzu (toplam 2 litrelik 2 adt. cam kavanoz için)
-4 su bardağı süzülmüş yoğurt suyu ya da kefir suyu (Kefir suyu daha da yararlıdır.Bulamazsanız hijyen su da olabilir.)
Not: Sezonunda isterseniz içerisine kelek, acur, biber, kornişon koyabilirsiniz. Bunları ince doğramaya gerek yoktur. İri parçalar halinde zevkinize göre doğrayabilirsiniz. Yapmanız gereken, yukarıdaki tarife bunlardan bir ya da bir kaçını karıştırmaktır. Doğrandıktan sonra bekletilmeyecek gruptan olduğunu unutmayınız.

YAPILIŞI:
1-Önce lahanaları (beyaz ,kırmızı) robatta ince ince doğrayınız. Yoğurarak 30 dk. bekletiniz (izotiyosiyanatlar oluşması için). Tuzlayınız , 40 dk. daha bekletiniz;
Lahana, her turşuya neden mutlaka konmalı ?
2-Sarımsaklar iyi ezilecek 20-30 dk. bekletilecek (yeni bir antikanser maddesi oluşması için) ;
3-Havuçlar ve pancar önceden doğranmayacak. Antioksidan ve vitamin özelliği bozulmasın diye 1 saat sonra doğranacak (Beta karoten içerir, A vitaminin öncüsüdür ; önemli antioksidandır ve bazı vitaminlerde içerir). Bu ürünleri, çok ince doğranabileceği gibi rende de yapabilirsiniz (rendeyi tercih ediyorum) ;
4-Kereviz sapları doğranacak ;
5-Genişçe bir kapta tüm malzemeler karıştırılacak ;
6-Cam kavanoza karışım avuçla doldurulurken, yumrukla da basılacak.(lütfen pudrasız ameliyat eldiveni kullanınız)
Püf noktasının birincisi malzemeler arasında hiç hava kalmamasıdır. Zaten kendi suyu üste çıkacaktır.
Her bir 2 litrelik kavanoza, İki bardak kefir veya yoğurt suyunu alacak şekilde malzemeler doldurulacak ve bastırılacak (bulamazsanız hijyen su da olabilir. ;
7-Kalan boşluğa 2 bardak kefir ya da yoğurt suyu dökülecek. Yine de 3-4 cm boş bırakılmalı ;
8-Üzerine 2 dal kereviz yaprağı,1-2 dal nane yaprağı yerleştirilecek. Onun da üzerine 3-4 adt. defne yaprağı yerleştirilecek;
9- Kapağı çok iyi kapatılacak.( Bu şekilde karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.) ;
10- Oda sıcaklığında bekleyen turşular en erken beşinci gün açıp yiyebilirsiniz. İdeali 7-10 gündür. Daha uzun süre kalırsa bozulmaz. 30. günde de açabilirsiniz. 
Daha sıcak bir ortam varsa 10. günden sonra buzdolabında, mevsim kış ise serin yerde bekletmelisiniz.
Turşu kavanozu bir kere açıldığı zaman tüketene kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Zaten tadı soğuk daha güzel olmaktadır.
Kavanozlama da İKİNCİ ALTERNATİF :
- Kapak üzerinde tıpanın sıkı gireceği şekilde delik açınız.
- Hava kilidini tıpaya takınız
-Hava kilidini çok sıkı olacak şekilde tıpasıyla kapağa geçiriniz.
-Hava kilidin içerisine az bir su koyunuz.(hava girmesini engellemek için)
-Hava kilidinin tepesindeki kırmızı kapağı gaz çıkışını sağlaması için 2 küçük delik açınız.
10-Karanlık bir köşede olgunlaşması beklenecek. Yazın 5-10 günde oda sıcaklığında , kışın koyduğunuz yere göre 10-30 günde yemeğe hazır hale gelecek ve sirkeli turşuya göre daha yüksek yarar göreceksiniz.
Not: Gaz çıkışını sağlayan sisteminiz yoksa, basınçla fazla gelen gaz ve çok az sıvısından kapağından sızacaktır. Kavanoz içerisindeki basınç fazla olacağından içeriye hava girmesi zayıf ihtimaldir. Basınç farkı kalkınca hava girebilir. Bunun da süresi 10 günden sonra olacağı için amaca ulaşılmış olur. 
Her şey ideal olsun istiyorsanız ,ecza depolarından hava kilidi ve tıpasını tedarik etmelisiniz.

Kefir ya da yoğurt suyu nasıl elde edilir: Önce süte kefirini yada yoğurdunu mayalarsınız.Olduktan sonra bir gün buzdolabında bekletiniz. Temiz bir kesede süzünüz.Çıkan suyu turşu yapımında,kese içerisindekini de, süzme yoğurt olarak kullanabilirsiniz. Ayrıntı aşağıdaki linkte:
TAŞ DEVRİ AKILLI BESLENME


-2:55

Yorumlar

  1. Bilgileriniz çok değerli Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,bu turşu yapımınızın videosunu buraya koyabilirmisiniz?Üstteki video anlatıyorsa o çalışmıyor maalesef.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder