ELMA SİRKESİ YAPIMI

ELMA SİRKESİ YAPIMI
Probiyotik beslenmede önemli katkılar sağlayan geleneksel turşularımızın yapımında kullanılan ana unsurdur.
Elmalar istediğiniz renk olabilir,yeterki sulu ve tatlı olsun.(Tercihen kırmızı )Ekşi elmadan sirke olmaz ,elma jölesi yapımında kullanılır.
Birim alandan daha çok faydalanmanız için elma suyundan sirkenizi yapabilirsiniz.

1-Elmaları 1 litre suya ½ çay kaşığı karbonat karıştıracağınız suda 15-20 dk. beklettikten sonra yıkayınız.
2- 8 lt lik cam kavanoz için 4 kğ elmaları katı meyve sıkacağında sıkınız ve kavonoza dökünüz.(isterseniz 2.5 kğ elmayı kuşbaşı doğruyarakta yapabilirsiniz). Çıkan posanın 1/4 ü de kavanozun içerisine atınız.Geriye kalan posaları ister ayrı bir kavanoza koyup su ile doldurarak onun da seyretik sirke olmasını sağlayabilirsiniz.
3-Varsa elma mayası yoksa 4-5 nohut kavonoza atınız.30 dk su doldurmadan bekletseniz de olur.
4-Mayalanmayı hızlandırmak için 1-3 yemek kaşığı bal koyabilirsiniz.Elmalar tam istediğiniz gibi tatlı değilsede bunu yapabilirsiniz.
5-Mevsim sıcaklığına göre ağız kısmı,yazın 15 cm ,kışın 10 cm boş kalacak şekilde temiz soğuk su ile doldurunuz.
6-Ağzını tülbentle örtünüz yada hava alacak şekilde kapağını şapka gibi koyunuz.Güneşi direk görmüyecek sıcak bir yere yada loş bir yerde bekletiniz.
7-Her gün bir kere ahşap kaşıkla karıştırınız.Yazın 7-10 gün, kışın 10-15 gün sürebilir.
8-Yazın 3 günden sonra,kışın 7 günden sonra kötü bir koku ve üzerinde çürümeler görmemeniz için; günde 2 kere ahşap kaşıkla karıştırmalısınız.
9-Bu sürede(15-20 gün sonra) yüzen posalar yada elmalar suyun içine gömülmeye başlıyacaktır.Ağzına kadar su doldurunuz.
10-Kapağını şapka gibi koyarak az da olsa gaz çıkışına izin veriniz.Yazın 45.günden ,kışın 90 günden sonra eksilen suyunu tamamlıyarak kapağını sıkıca kapatabilirsiniz.
11-Yazın 45 günde, kışın iklime göre 3- 6 ayda sirkeniz olgunlaşmış olacaktır.Sirkenin olduğunu, posanın yada elmaların kavanozun dibine çöktüğünü ve sirke anasının oluştuğunu görünce anlıyacaksınız.Yada tadına bakarakta anlıyabilirsiniz.
12-Üstte deniz anası gibi oluşan sirke anasını süzgeçte süzüp atabilir yada bir daha ki şişeyi mayalama da kullanmak için buzdolabında saklıyabilirsiniz. 
13-Sirkenizi süzüp (en güzel bir kese ile olur)1 litrelik şiselere doldurarak kullanıma sunabilirsiniz.
14-Sirkenizin fermente olmaya (keskinleşmeye) devam etmesini istemiyorsanız.Bir litrelik şiselere ½ yada 1 çay kaşığı kaya tuzu döküp çalkalayınız.Koymazsanız sirke anası az da olsa oluşur.
Kaliteli sirkeler 2 yılda olgunlaşır. Meşe yada ahşap fıçılarda bekletilmiş sirkelerin tadına doyum olmaz. 45 günde de, 12 ayda da kullanmaya başlayabilirsiniz.
Güzelim, çok az tuzlu turşularınızı artık kurabilirsiniz.(Taş Devri Akıllı Beslenme de Dosyalarda turşu tarifini bulabilirsiniz.)
Taş Devri Akıllı Beslenme
Ali  Çerçel
https://www.facebook.com/#!/groups/1432253813659587/
1

Yorumlar