SİRKE YAPIMI (Nar sirkesi ve yararları –Elma sirkesi… )

SİRKE YAPIMI
(Nar sirkesi ve yararları –Elma sirkesi… )
Sayın grup üyeleri, sirkeyle ilgili paylaşımlarınızı ,deneyimlerinizi, sorularınızı bu başlık altından yapmanızı rica ediyoruz. Hangi meyve olursa olsun sirkesini yaparak probiyotik hale getirmiş olursunuz. Sirke yapımının püf noktası :
1-Az da olsa şeker içeren meyve olmalı.
2-Cam kavanoza, ezerek yada parçalayarak doldurulur.Üzerine su ilave edilir.10-15 cm kavanozda boşluk bırakılır. Fermente başlayınca taşmalar olmasın diye.
3-Sıcak havada en erken 45 günde, soğuk havada en erken 5-6 ayda oluşur.En kaliteli sirkenin 2 yılda olgunlaşıp istenen aromaya dönüştüğünü biliniz. Acil durumda 45 günlük sirkeden de fayda görürsünüz.
4-Meyve, suyun üzerinde durursa küflenme olur. Bunu engellemek için 10-15 gün karıştırılmalı. Suyun içindeyse karıştırmanıza gerek yoktur.
Aşağıda ayrıntıları okuyabilirsiniz.
NAR SİRKESİ YAPIMI VE YARARLARI
NARIN YARARI
Narın yararı saymakla bitmez ama bu meyveyi öne çıkaran güçlü antioksidan özelliği ile diğer meyvelerden yeri öndedir. Kabuğu suyundan daha şifalıdır. Çayı yapılarak içilebilir.(10 dk suda kaynatıp içiniz) Bileşiminde ellagik asit onu antimutajen, antioksidan ve antikanserojen yapar. Yemek borusu, bağırsak, prostat, pankreas, cilt ve meme kanseri başta olmak üzere tüm kanser türlerine karşıda koruyucu ve tedavi edicidir. Fitoostrojen özelliğiyle hararet düşürücü ve menopoz belirtilerini hafifletir.
Polifenonler, flavanoidler antosiyaninler içeriği ile tansiyon ve kolesterol düşürücü etkisi vardır. Damar tıkanıklığını azaltıcı etkisi ve kalp için yararlıdır. İltihapi hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Beta hücrelerinin insülin salgılanmasını arttırıcı etkisi de vardır. Narın içerisindeki zarlar mide ülser tedavisine iyi gelir. Nar çekirdeği ezilince punicic asit açığa çıkar bunun da yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi , saçlara ve cilde canlılık verici bir çok yararı vardır (özellikle nar çekirdeği yağı). 
Nar suyu C ,B1,B2,K,P vitaminleri içerir ve diş eti iltihabına da iyi gelir.(Burada ki sayılan yararların hepsini abartmadan değerlendirmek gerekir.) Sirke haline dönüşünce probiyotik özelliğinin bize kazandırdıklarını
Taş Devri Akıllı Beslenme grubunda bulabilirsiniz. 

NAR SİRKESİ YAPIMI

Yöntem 1-
1- Narları çok güzel yıkadıktan sonra taç kısmını ve sap kısmının olduğu sert yeri keserek atılır. Sonra ikiye bölerek suyunu meyve sıkacağında sıkınız.
2- .Kalan kabuk kısmını kavanozun içerisine atınız.(Kabuğunda narların %30’ nun sıkılmadan kaldığını göreceksiniz.) Çıkan suyun küçük bir bardağını içebilir ya da başka amaç (balzamik sirke) için kullanabilirsiniz. Kavanozu ağzına kadar bu kabuklarla doldurunuz.
3- Narların tatlılık durumuna göre 1-3 yemek kaşığı bal ilavesi yapınız.
4- Kavanozu su ile doldurunuz . İçerisine 5-6 çiğ nohut atınız. Elma ya da nar sirkesi , 1-2 çay bardağı ilave ediniz.
5- Kabuklar üstte su ile örtülü durmalı, karıştırmaya gerek yok bastırmanız gerekebilir . Hafiften gaz çıkışını sağlayacak şekilde kapağını örtünüz.
6- Kabuklar erimeye başlayınca bir kesede süzüp sağda gördüğünüz gibi bir kavanoza aktarıp 1-2 çay kaşığı kaya tuzu ilave edip saklayabilir ya da kullanabilirsiniz.
İlk denemem olan bu sirke çok yoğun kabuklu olmasına rağmen lezzetine diyecek yok.(foto-1b)

Yöntem -2- 
Yoğun nar sirkesi hazırlamak için:
1-Narı çok güzel yıkadıktan sonra 2 nolu fotografta görüldüğü gibi kaba yerlerinden kesilir atılır. 4-6 parçaya ayrılır, kavanoza doldurulur. Foto 2 de olduğu gibi. (Ezerek atabilirseniz oluşma sürecini hızlandırırsınız.)
2- Narların tatlılık durumuna göre 1-3 yemek kaşığı bal ilavesi yapınız.
3-Kavanozu su ile doldurunuz .Biraz boşluk bIrakınız. İçerisine 5-6 çiğ nohut atınız. Elma ya da nar sirkesi 1-2 çay bardağı ilave ediniz.Foto 3 de olduğu gibi.
4-Kabuklar üstte su ile örtülü durmalı, karıştırmaya gerek yok bastırmanız gerekebilir . Hafiften gaz çıkışını sağlayacak şekilde kapağını örtünüz.
5- Kabuklar erimeye başlayınca bir kesede süzüp kavanoza ya da şişelere aktarıp 1-2 çay kaşığı kaya tuzu ilave edip saklayabilir ya da kullanabilirsiniz.
Yöntem-3-
Yararlılık düzeyi fazla olan yöntem: .
1-Narı yıkadıktan sonra 2 nolu fotograftaki gibi parçalara ayrılır ve 4 nolu fotodaki gibi parçalayıcıdan geçirilir.
2-Püre haline gelen kabuklu narlar cam kavanoza 2/3 kaplayacak şekilde doldurulur. Üzerine su ilave edilir. 15 cm boşluk bırakılır.Bir ay sonra ağzına kadar su ilavesi yapabilirsiniz.(istenirse daha çok nar konabilir.)Bu yöntemde 10-15 gün karıştırmak gerekiyor.Yoksa taşma yapabilir.
3-Narların tatlılık durumuna göre 1-3 yemek kaşığı bal ilave ediniz.
4-İçerisine 5-6 adt. çiğ nohut atınız. Nar sirkesi ya da elma sirkesi 1-2 çay bardağı dökünüz.
5-Yaptığım denemede gerek olmadı ama posalar üste çıkacak olursa, suyun içine batana kadar her gün karıştırılmalı ya da bastırmalı.
6—Posalar dibe çöküp sirke anası oluşunca, sirkeniz olmuş demektir. Bir kesede süzüp, kavanoza ya da şişelere aktarıp, ½ -2 çay kaşığı kaya tuzu ilave edip saklayabilir ya da kullanabilirsiniz. Litresine ½ silme çay kaşığı kaya tuzu yeterlidir.Foto-6

Yöntem-4 
Yukarıdaki yöntemleri yazarken uyarlama yapabileceğimi fark ettiğim ; hem çok yararlı hem de daha çok lezzetli hem de diğerleri gibi probiyotik bir tarif sunuyorum sizlere. (Pratik yöntem)
BALZAMİK NAR SİRKESİ (Probiyotik Nar Ekşisi Nasıl Hazırlanır)
1-Nar tanelerini ayıklayıp kavanoza atınız ya da katı meyve sıkacağında sıkınız. .
2-Bir tencerede kaynatmadan yüksek sıcaklıkta (70-90 derece ) de 10-15 saat buharlaşmasını bekleyiniz. . Arada karıştırınız. Sonra soğumasını bekleyiniz. Suyunu yarıya yakın kısmını buharlaşmasını sağlayınız.
3-Soğuyan nar posa ve suyunu bir kese yardımıyla süzünüz. Suyunu cam kavanoza doldurunuz. Üstten 5-10 cm boşluk bırakınız.
4-İçerisine 5-6 nohut atınız.1-2 fincan nar sirkesi ya da herhangi bir organik sirke dökünüz. Gaz çıkışı olacak şekilde kapağını kapatınız.
5-Yaklaşık 3 ay sonra sirkenizi tekrar süzüp, çam ya da meşe fıçıya aktarınız. Burada 9 ay bekledikten sonra çıkarıp tekrar süzünüz. Mümkün ise başka bir fıçıya aktarınız. Fıçıyı güneşte bekleterek yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Değilse aynı fıçıya koyunuz. Toplam 2 yılını doldurunca balzamik sirkeniz hazır olacaktır, hem de nar ekşisi kıvamında.
6-Fıçınız yok ise o kadar da beklemek istemiyorsanız ; cam kavanozda bekletme süreniz en erken 6 ay olmalı.
Sonra çıkarıp yeniden süzünüz ve şişelere doldurunuz. Damak tadınıza göre tuz ilavesi yapmayabilirsiniz. (Tuz, sirke anası oluşmaması için konulur.)
Bunun tadına doyamayacaksınız. Nereden mi biliyorum? En basit yöntemle yaptığımın nar sirkesinin bile, tadının çok lezzetli oluşundan.
Taş Devri Akıllı Beslenme – Ali Çerçel
ELMA SİRKESİ YAPIMI için aşağıdaki linki tıklayınız
Taş Devri Akıllı Beslenme – Ali Çerçel
ELMA SİRKESİ YAPIMI için aşağıdaki linki tıklayınız

Yorumlar