TURŞU TARİFİ KIŞLIK

TURŞU TARİFİ KIŞLIK

Probiyotik beslenmede ev turşularının yeri çok önemlidir.Taş devri akıllı beslenme grubu olarak zevkle yiyebileceğiniz turşu tarifi sunuyoruz. 
5lt lik cam kavanoza göre hazırlanmıştır.
1-Kornişon:1.5 kg ve küçük olmalı,

2- Kırmızı lahana 400 gr.(sezonu olmadığı için beyaz kullanmıyoruz.)
3-Kırmızı pancar 1 adt.
4-Kelek: 1 kg
5-Acur:1 kg
5-Cin biberi acı kırmızı: 8-50 adt.(acı zevkinize göre)
6-Havuç: 2-3 adet orta boy
7-Sarımsak: 10-15 diş
8-Kereviz sapı: 2-3 dal
9-Defne: 8-10 yaprak
10-Nane yeşil: 2-3 dal
11-Kaya tuzu: 2 ymk kaşığı (Yakın zamanda yiyeceğiniz turşulara 1 ymk kaşığıda yeterli)
12-Nohut(çig):8-10 adt.

Bulduğunuz malzemelere göre bazılarını kaldırıp diğerinini arttırabilirsiniz.(kornişon,acur,kelek) 
Önce turşu malzemelerini bir güzel yıkayınız.Kornişonların uc kısmındaki tüysü yapraklar kalmasın.
Turşunun güzelliği sirkesinin kalitesinden kaynaklanır.Ev sirkesiolacak(tercihen elma) ve %50 oranında su ve 2 yemek kaşığı kaya tuzu ile karıştırılacak.3 lt cıvarı sirkeli su yeterli.
Önce lahanaları yaklaşık 3 cm e 4 cm olacak şekilde doğrayın.Acurları büyüklüğüne göre 1-2 cm kalınlığında,kelekleri 2 e 3 cm olacak şekilde doğrayınız.Kereviz sapını ve yapraklarını 3 cm uzunluğunda kesin.Sarımsaklar kabuklarından ayıklanacak.Kırmızı pancar 2 ye 3 cm olacak şekilde doğranacak.Kornişon küçükse doğranmıyacak.
Boş kavanoza sırasıyla nohutlar,defne yaprağının ve sarımsakların 1/3 ü atılacak,çok az lahana,kornişon,kelek,pancar,acur,havuç,cin biber,kereviz sapı,2-3 sarımsak dizilecek.Bunun gibi 5 kat dizecek şekilde paylaştırınız.Ya da hepsini karıştırıp kavanozu doldurunuz.Sirke yapımı için burayı tıklayınız.
Sirkeli su karışımını kavanoza doldurunuz,tekrar bastırınız.İki gün bekletiniz,tekrar ahşap düz ağızlı bir şeyle bastırınız.Boşalan yerlere artan malzemeden doldurunuz .Onun üstüne de kereviz yapraklarını ve naneyi döşeyiniz.En üste de defne yapraklarını diziniz.Gerekiyorsa sirkeden ilave ediniz(yer varsa). Ağzını sıkıca kapatınız.Güneş görmüyen gölge bir yerde 30-40 gün bekletiniz.Turşunuz hazırdır. 
Tüm kış boyunca turşunuzu büyük afiyetle yiyeceksiniz.Artan turşu suyunu her öğünde azar azar içmeye doyamıyacaksınız.Hele şalgam suyuyla karıştırırsanız çıldırtıcı bir damak zevki yaşarsınız.(yazın turşunuz olgunlaşınca buzdolabına koyunuz soğuk tüketiniz.)
Ali Çerçel
Taş Devri Akıllı Beslenme

Yorumlar