ZERDEÇALIN FAYDASI VE KULLANIMINDAKİ YANLIŞLIKLAR

ZERDEÇALIN FAYDASI VE KULLANIMINDAKİ YANLIŞLIKLAR
(Yanlışları Yıkıyor; Eksiklikleri Dolduruyoruz.)
Yararlılığı en fazla olan, tüm dünyanın kabul ettiği iki baharattan biridir. İçerisinde yaklaşık, sadece kök gövdesinde 65 cıvarında madde vardır.En etkili maddesi curcumindir.Bağırsaklardan emilimi zordur, atılması kolaydır. Bu yüzden her hangi bir hastalık için kullanacaklara günde 3 kere önerilmektedir.
Koruyucu olarak kullanmak istiyenler günde en az bir- iki kere kullanmalıdır. Curcumin (kurkumin) miktarı zerdeçal içerisinde %1 ile %3.3 oranındadır.Yetişkin birinin gereksinmesi yaklaşık 200 mg/gün curcamindir.1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır.Ortalama 30-100 mg. curcumin içerir.Uyguladığınız yönteme ve zerdeçalın kalitesine göre curcumin miktarı artıp-azalacaktır.Günlük almamız gereken doz 2 silme tatlı kaşıdır.Yada günde 3 silme tatlı kaşığına yakın zerdeçaldır.
Zerdeçalın alkalı suda kaynatılması ile curcumini çıkabilir.Asidik yada nötr suda, etken maddesi çıkmamaktadır.
Arıtması olanlar dikkat etmeli genelde suyun PH ını düşürdüğü için curcuminin salınımı zorlaşır.
Bağırsaklardan kolay olarak emilebilmesi için aşağıdaki yöntemlerin size uygun olanı uygulayabilirsiniz.
Ph değeri 7.4 den düşük olan su ile 10 dk. kaynatmanın hiç bir yararı olmadığını anlayacaksınız. Foto-1 deki en sağdaki görüntü.Sarımsı turuncu rengindedir.Buna curcumin hiç çıkmamış yada cuzi düzeyde olabileceği için suyun ph ına her zaman ve de rengine dikkat etmelisiniz.
Ölçüler hep silme kaşık üzerinden verilmektedir. Bilinen bir yan etkisi görülmemiştir.
1-Yöntem: Su ile Kaynatma : 
1-a: Karbonat koymazsanız ve de suyun ph ı 7.7 nin üzerindeyse 10 dakika kaynatmanız gerekir. Bir cezve içerisine ,1 su bardağı su (250 cc) dökerek kaynatınız. Ocaktan indirip, içerisine 1 silme tatlı kaşığı zerdeçalı döküp karıştırınca, tekrar ocağın üzerine koyunuz.10 dk. kaynama süresini bekleyiniz.İlk başlarda köpürme ya da taşma eğilimi gösterebilir.Altını kısarak köpüklerinin sönmesi için 1-2 dak. başında bekleyiniz.Sonra soğuması için büyükçe bir kabın içerisine su koyarak hızlı soğumasını sağlayınız (3 dk.) (Foto-1 deki ortadaki bardak.Rengi koyu turuncu olmuş yani curcumince zenginleşmiş.
1-b: 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1su bardağı su (250 ml ) , çay kaşığının ucunda yemeklik karbonat .Kaynama süresi 60 saniye.
Bir cezvede su kaynatılır . İçerisine karbonat atılır ve ocaktan indirilir.Zerdeçal atılarak karıştırılır ve tekrar ocak üzerine konulur.Yaklaşık 60 sn karıştırılarak köpürmesinin bitmesi beklenir.Gerekirse altı kısılır.
Sonra soğumaya terk edilir.Cezve bir kapta soğuk su içerisine konularak 3 dk. da soğuması sağlanır. Foto-1 deki en soldaki bardak koyu kahveye dönüşmüş turuncu renk.En çok curcumin bu yöntemle elde ediliyor.
1-a ve 1-b de ki sıvıyı 4 saat içerisinde tüketmek zorundasınız. ister ılık ılık içebilir, ister kefirle (ev yoğurdu,ayranı) ,Taş Devri Akıllı Beslenme de belirtilen baharatlarla da karıştırıp içebilirsiniz.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206649053493818&set=pcb.1627665057451794&type=3&theater
Suyla hazırlanan zerdeçallar alkali oranı fazla olduğu için yemekten 1-2 saat önce yada sonra tüketilmelidir.Aksi taktirde şişkinlik veya hazımsızlık yapacaktır.Hiç bir rahatsızlık vermese bile besinlerin sindirilmesini azaltacaktır. 
Karbonat ilavesi ile yapılan yöntemlerde karbonatı fazla koymamak gerekir.Koyu kahve olmamalı rengi, koyu turuncu olmalı.(Üçlü fotodaki bardak içerisideki renkler olduğundan koyu çıkmıştır.)
2-Yöntem: İş Kadını/erkeği Yöntemi : Tembel yöntemi de diyebiliriz.(bu tip üyelerimi düşünerek denediğim bir yöntem).İş yerinde imkanı olmayanlar için:
Kaynatma ve cezve bulaşığı yok.Çay ocağından ya da elektrikli su ısıtıcısından alınan kaynar suyla yapılmaktadır. Bu yöntemde zerdeçalı, silme tatlı kaşığı ya da çok az fazlasını fincana koyabiliriz .Üzerine yemeklik karbonatı çeyrek yada
yarım çay kaşığı koymalısınız.Kaynar su ile doldurup bir güzel kariştırdıktan sonra 3-5 dakika bekleyip son kez karıştırıp afiyetle içebilirsiniz.İçerisine isterseniz ,başka doğal bitki katabilirsiniz.Bu yöntemden fayda görebilirmiyiz? Görebiliriz. Aşağıdaki fotolarda, soldaki sadece kaynar su ile kariştırılmıştır.Curcuminin çıktığını renginden anlayabiliriz. Karbonat karıştırılan sağdaki fincandır.) Alkali içecek olduğu için, yemekten 2 saat önce ya da sonra içilmelidir.
3-Yöntem: En kısa sürede hazırlama şeklidir.1 tatlı kaşığı zerdeçal,1/4 çay kaşığı (çeyrek) toz taze karabiber,1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı, bir fincanda çok iyi karıştırılır ve 3-5 dk. bekletildikten sonra tüketilir. Aç karnına yada tok karnına farketmez.(İlaç kullananların ilaç etkileşimini bozacağını ve de kanser hastalarının da bu yöntemi kullanmaması gerekir.)
4-Yöntem: Sabah kahvaltısı için uygun:1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1-2 yumurta sarısı 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da 1-2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ile blendırda çırpılır ve tüketilir.Bu yönteme uygun sağlıklı yumurta bulmanın zor olacağını düşünerek, karışımı tavaya dökerek sarısı pişmeden ocağın altını kapatarak ,kapağı kapalı şekilde 3 dakika bekleyince yiyebilirsiniz.
2 tatlı kaşığı zerdeçalı günde 3 eşit doza ve zamana bölerek tüketmek en sağlıklı ve etkili yöntemdir.Zerdeçal vücuttan 8 saat
te atılmaktadır 
5-Çorbalara katarakta fayda görebilirsiniz bunda dikkat edilmesi gereken:çorba suyunun alkali olması(Ya da karabiberi yeterince olursa da etkin madde çıkacaktır Önce yağ ve karabiberle karıştırıp çorba pişmeye yakın dökebilirsiniz..) ve bir öğünde almanız gereken doz ayarlamasıdırEtkisinin 4 saat süreceği unutulmamalıdır.
İsteyen kendisine uygun yöntemi seçebilir.Benim gibi emekli olanlar ya da iş yeri evinde, evi iş yerinde olanlar için bana göre en etkili yöntem : 
-sabah ya da öğleye doğru: 1. yöntem
-öğleden sonra: 2. yöntem
-akşam : 3.yöntem
Herkese şifa vermesi dileğiyle
Not:Karbonat ilavesi ile yapılan yöntemlerde karbonatı fazla koymamak gerekir.Koyu kahve olmamalı rengi, koyu turuncu olmalı.
Çeşitli hastalıklarda zerdeçal
Antiioksidan/zerdeçal
Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir(5-9).
Zerdeçal/enflamasyon
Yapılan araştırmalar zerdeçalın lökotirien, prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafiflettiğini göstermiştir(10-11).
Solunum yolu enfeksiyonları/zerdeçal
Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarınada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
Zerdeçal/kanser
Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır (12-17).
Zerdeçalın sinerjik etkiside vardır.Kemoterapide ve radyasyon tedavisinde kanser hücrelerin ölmesini hızlandırır.Sağlıklı hücrelere bir zarar vermez.
(Dr. Saraswati Sukumar Tıp Johns Hopkins Üniversitesi Okulu'nda medikal onkolog ve kanser üzerine zerdeçal etkileri ile ilgili çalışmalar yüzlerce yer almıştır. ( 24 ))
O gıda hazırlanan yemek zerdeçal kurkumin veya zerdeçal takviyeleri ya alarak daha fazla fayda sağladığını bulmuştur. ( 25 )
Zerdaçal/Alzheimer
Zerdeçal antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalığına gidişi engellemektedir. Zerdeçalın beta-amiloid plaklarının gelişimini yavaşlattığı da gösterilmiştir (18-20).
Diğer hastalıklar:
Zerdeçalın başta mültipl skleroz (21-22), katarakt oluşumu (23), karaciğer hasarı (24), enfarktüs(25) ve felç (26) olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır.
Zerdeçalı nasıl kullanmalıyız
Zerdeçalın aktif maddesi kurkumindir. Zerdeçal tozunun yaklaşık 1:30- 1:100 kadarı kurkumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır; ortalama 30-90 mg kurkumin içerir. Zerdeçal bağırsaktan kolay emilmediği için aşağıdaki işlemlerden biri yapılarak etkinliği artırılır;1. 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu 1-2 yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da eritilmiş hindistancevizi yağı ile karıştırılır ve blendırla çevrilir ve tüketilir.2. 250ml kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu akıtılarak 10 dakika kadar kaynatılır ve ılıtılır. İlk dört saat içinde tüketilir.Erişkinler için 200 mg/gün’lük dozlardaki (yaklaşık 2 silme tatlı kaşığı toz) kurkuminin antienflamatuvar, antioksidan, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Bilinen bir yan etkisi de yoktur. Zerdeçalın başta solunum yolu enfeksiyonları, kanser, Alzheimer mültipl skleroz, katarakt oluşumu, karaciğer hasarı, enfarktüs ve felç olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır.
AA
Kaynakça:
1- Prof.Dr. Ahmet Aydın
https://www.facebook.com/notes/prof-dr-ahmet-aydın/zerdeçalın-emilimiantioksidan/10151950291327496
2- Zerdeçal Anti-enflamatuar ilaçları utandırıyor!
28 Ekim 2013, 16:59
Orijinal Makaleden Türkçeye çevirme ve özet Taş Devri Diyeti Platformunca yapılmıştır.
3- Ali Çerçel-Taş Devri Akıllı Beslenme
Farklı bölgede bulunmam nedeniyle ,zerdeçalın her zamanki tepkimeyi vermemesi üzerine yapmış olduğum araştırma ve deneyler

Yorumlar