ZEYTİN SEÇİMİ NASIL YAPILIR

ZEYTİN SEÇİMİ NASIL YAPILIR - KOLAY KURMA YÖNTEMİ
Kendi yiyeceğin zeytini ,kendin yap! Tabi demir oksitle karartılmış yada boya katılmış (genelde çekirdeği bile homojen siyah olur) siyah zeytin ,kostikle tatlandırılmış yeşil zeytin tüketmek istemiyorsanız.
SOFRALIK ZEYTİN SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ.
1-Zeytin buruşuk (beklemiş) olmamalı,diri ve ince kabuklu olmalı;
2-Mümkünse iri taneli ve de küçük çekirdekli olmalı,et kalınlığı fazla olmalı;
3-Çekirdeği etinden kolay ayrılıyor olmalı (elinize alıp sıkarak çekirdeğini çıkarmaya çalışınız) ;
4-Siyah zeytin kurmak için en bilinen çeşit Gemliktir (marmara zeytinleri).Tanesi iri değildir, çekirdeği küçüktür, et kalınlığı fazladır. Aroması çok güzeldir.
5-Yeşil zeytin olarak:
Hasat zamanı çok önemlidir.Tam olarak yeşilden saman sarısına dönüşmeye başladığı aşamada yapılan hasattan elde edilen zeytinler, daha diri ve gevrek olur. 
-Edremit : kırmaya, çizmeye hemde seleye uygundur.
-Antalya’nın tavşan yüreği fazla dayanıklı değildir ama yeşilide siyahı da güzel olur.
-Tarsus’un zeytini (sarı ulak) çok dayanıklıdır, serttir ve tadı çok güzeldir.
-Milas’ın zeytini iridir ama çekirdeği de iridir. Dayanıklı ve sertir, tadı güzeldir.
-Akhisar'da Domat yaygındır. En iri zeytinimizdir. Kokteyl yapılır.(İçi biber,vs.ile doldurulur.)
-Eşek zeytini : Tanesi en iri olan zeytin çeşidimizdir. Domat kadar lezzetli olmasada dayanıklı çeşittir.
-Memecik: İzmir,Aydın,Muğla'dan Antalya ya kadar yaygın olarak bulunur. İri taneli ve çekirdeği meyveden zor çıkar. Dayanıklı ve serttir, tadı güzeldir.
En kaliteli zeytin çeşidimiz her ne kadar marmara bölgesinde yetişen gemlik çeşidi olsa bile; farklı bölgelerdeki mikro klimalarda da çok güzel zeytinlerimiz olabilmektedir.
RENK SEÇİMİ
Zeytin olgunlaşırken 7 renk aşaması geçirir.
Yeşilden başlar,sararır, morarır, dışı siyahlaşır- çekirdeği açık kahvedir.En son aşamada, dışıda çekirdeği de siyah olur.Zeytinlerin 2/3 ü siyahsa siyah zeytin kurabilirsiniz.Siyahlar 2/3 den az ise yeşil zeytin kurmanız daha uygun olur.
Yeşil zeytin için hasat dönemi çok önemlidir.Tam yeşilden sarıya dönme aşamasında yapılan hasat ,en doğru zamandır. 
İsteyenler kendi bölgelerindeki zeytinden bahsedebilir.Böylece yöresel farkları da öğrenmiş oluruz.
( Zeytin yapma imkanı bulamayanlar gıda onaylı ,TSE li ürünleri seçmesini yada bildiğiniz, güvendiğiniz yerden almasını öneririm.)
Ali Çerçel
Şimdi sıra dışı , az tuzlu kolay zeytin yapma tarifini veriyorum: Lütfen aşağıdaki lingi tıklayınız.

Yorumlar